Trabzon Karadeniz bölgemizin doğu ucunda yer alan önemli ticari ve turistik şehirlerimizdendir. Şehir kalabalık bir nüfusa, birçok tarihi esere ve fazla sayıda doğal güzelliğe sahiptir.
Trabzon geçmişten günümüze kadar Karadeniz bölgesinin en önemli şehirlerinden birisi olmuştur. Her daim çevre illere göre kalabalık bir nüfusa ve önemli bir konuma sahip olan şehir bu nedenle Karadeniz bölgesinin stratejik noktalarından olmuştur. Yeri geldiğinde üzerinde kurulan imparatorluklara başkentlik yapan Trabzon, çoğunluk Karadeniz bölgesinin merkezi olarak anılmıştır.
Trabzon isminin kaynaklarda ilk defa Xenophon tarafından kullanıldığı bilinmektedir. M.Ö. 400’lü yıllarda ilk defa ismi kullanılan şehrin o dönemde de ticaretin yoğun olduğu bir bölge olduğu kaynaklara yansımıştır. Yani Trabzon’un ticaretteki önemi belirtilen dönem de bile mevcuttur. Şehir tarih boyunca Roma İmparatorluğu, Trabzon İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmıştır. Bu devletlerden kalan tarihi mirasların özenle korunması sağlanarak günümüze kadar ulaştırılmıştır. Bu nedenle şehirde birçok tarihi yapı ve kültürel miras bulunmaktadır.
GEZİLECEK YERLER :
Trabzon’da gezilecek yerler arasında birçok nokta bulunmaktadır. Bunları en belli başlıları ise; Trabzon Kalesi, Atatürk Köşkü, Trabzon Müzesi, Ayasofya Müzesi, Sümela Manastırı ve Uzungöl’dür. Bunların dışında gezilmesi elzem olan yaylaları da unutmamak gerekir. Trabzon’da mutlaka görülmesi gereken yaylalar; Karester, Uzungöl, Haldizen, Şolma, Kiraz, Mavura, Lapazan yaylaları bunların başında gelmektedir. Antalya hareketli Karadeniz turlarımızda tüm bu yerleri rehberlerimiz eşliğinde gezebilirsiniz.
Trabzon Kalesi şehrin merkezinde Ortahisar Mevki’nde bulunmaktadır. Kale’nin tarihi M.Ö. 4.yüzyıla tarihlenmektedir. O denli eski bir kale olan Trabzon Kalesi’nden kaynaklarda ünlü tarihçi Ksenephon’da bahsetmiştir. Ksenephon kalenin oldukça güçlü surlara sahip olduğunu da belirtmiştir. Kale ve surları günümüzde büyük oranda korunmuş şekilde varlığını sürdürmektedir. Kale Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Kale bir liman şehri olan Trabzon’u korumak amacıyla denize hâkim bir noktada bulunmaktadır.
Atatürk Köşkü Trabzon’un merkeze bağlı Soğuksu mahallesinde bulunmaktadır. Köşk bir çam korusu içerisinde ve oldukça tepelik bir konumda bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş mücadelesi sırasında bu köşkte konaklamıştır. Ayrıca sonraki ziyaretlerinde de yine bu köşkte misafir edilmiştir. Köşk daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’e verilmiştir. Ancak Mustafa Kemal Atatürk 1937 yılında mal ve mülkün kendisine ağırlık verdiğini belirterek köşkü bağışlamıştır. Köşkte Atatürk’e ait eşyalar, el yazıları, Atatürk’ün kalmış olduğu oda özenle korunmuş ve günümüze ulaşmıştır. Siz de köşke gittiğinizde bu özenle korunmuş alanları görebilir ve köşkün sade ama bir o kadar da güzel bahçesinde gezinebilirsiniz.
Trabzon Müzesi; eskiden Kostaki Konağı olarak bilinen ve banker Kostaki Teophylaktos tarafından inşa ettirilen binada hizmet vermektedir. Kostaki Teophylaktos bankerlik dönemlerinde bu konağı İtalyan mimarlara inşa ettirmiştir. Banker Kostaki iflas edince konak yeni sahiplerine geçmiş ve daha sonraki süreçlerde müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Yapı Yunan ve Rus mimari özelliklerinin harmanlanmasıyla inşa edilmiştir. İçerisinde cam, toprak, metal eserler, sikkeler ve farklı dönemlere ait fazla sayıda eser bulunduran müzeyi haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.
Ayasofya Müzesi ya da Küçük Ayasofya olarak bilinen bu müzenin 1250 ile 1260 yılları arasında yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Bir kilise olarak inşa edilen yapı Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Trabzon’u fethetmesinin ardından 100 yıl geçtikten sonra camiye çevrilmiştir. 1964 yılına kadar cami olarak kullanılan bu yapı 2013 yılından itibaren tekrar cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ayasofya Müzesi kare ve haç planlı bir yapıda tasarlanmıştır. Ayasofya Müzesi geniş bir kubbeye sahiptir. İçerisinde hala çok sayıda fresk ve motifler bulunmaktadır. Trabzon merkeze 2 kilometre uzaklıkta bulunan bu müze haftanın her günü ziyaret açıktır.
Sümela Manastırı Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi sınırlarında bulunmaktadır. Yapının M.S. 365-395 arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bir kaya kütlesinin ince işçilik ve sabırla oyulmasıyla inşa edilen bu yapı türünün nadide örneklerindendir. Görenleri hayretlere düşüren bu manastırın hikayesi de oldukça ilginçtir. M.S. 300’lü yıllarda iki keşiş birbirinden habersiz bir şekilde Trabzon’da bulunan bu dağı rüyalarında görürler ve birbirlerinden habersiz bir şekilde yola çıkarlar. Trabzon limanında karşılaşan bu iki keşiş birbirlerine görmüş oldukları rüyaları anlatırlar. İki keşişinde ortak amaçlarının bu alana bir manastır inşa etmek olduğu anlaşıldığında el ele vererek bu manastırı inşa etmek için hareket ederler. Sümela Manastırı yapıldığı dönemden günümüze kadar her dönem oldukça etkileyici bir yapı olmuştur. Hatta Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’un fethi sonrası buraya gelerek yapının korunması için emir verdiği bilinmektedir. Haftanın her günü açık olan bu manastırı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Uzungöl Trabzon’un Çaykara ilçesinde bulunmaktadır. Uzungöl Trabzon merkezine 99 km uzaklıkta bulunmaktadır. Uzungöl dağların arasından akan ırmakların oluşturduğu bir doğal göldür. Eşsiz bir manzara ve doğa harikası bir tabiata sahip olan Uzungöl’ü ziyaret ettikten sonra büyüleneceğinize eminiz.
Trabzon’un belli başlı tarihi ve turistik mekanlarından bahsettikten sonra biraz da yaylalarından bahsedelim. Birçok Karadeniz şehrinde olduğu gibi Trabzon’unda oldukça meşhur yaylaları bulunmaktadır. Bunlar arasında Karester, Uzungöl, Haldizen, Şolma, Kiraz, Mavura ve Lapazan bunların başında gelmektedir. Uzungöl yaylası biraz önce bahsetmiş olduğumuz Uzungöl’ün yukarı kesimlerinde bulunan yayladır. Az sayıda yayla evininde bulunduğu bu yaylaya gittiğinizde hangi kapıyı çalarsanız çalın size mutlaka çay ikram edecektir. Karadeniz çayını bu eşsiz yaylada içerken yerli halkın oldukça güzel sohbetlerine katılabilirsiniz. Yine aynı şekilde Karester ya da halkın diliyle Garester yaylası da Uzungöl’ün yukarı kesimlerinde bulunmaktadır. Uzun göl yaylasına göre bir hayli sisli olan bu yayla da yine sizi oksijene ve doğaya doyuracaktır.
Haldizen yaylası Haldizen vadisinde yer almaktadır. Haldizen yaylası geniş yeşil alanların, bol oksijenin bir arada olduğu Trabzon’un eşsiz yaylalarındandır. Sizlere özellikle mayıs ayı ve sonrasında bu yaylayı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Sis bulutları ve soğuk havanın yerini daha ılıman bir yapıya bırakmasıyla oldukça keyifli geçecek bir geziyle yaylada vakit geçirebilir ve tabiata fazlasıyla doyabilirsiniz.
Birbirlerine oldukça yakın olan Şolma ve Mavura yaylaları oldukça az sayıda insanın olduğu, yerleşim yerlerinden en sakin yaylalardandır. Gittiğinizde yanınızda size yetecek kadar yiyecek ve içecekte getirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü yol üstündeki duraklar dışında bu yayla da herhangi bir alışveriş yapacak yer bulamayabilirsiniz.
Lapazan ve Kiraz yaylaları yaklaşık olarak 1800-2000 metre rakımlarda bulunan yaylalarımızdandır. Sizi oksijene ve temiz havaya fazlasıyla doyuracak olan bu iki yayla daha önce bahsettiğimiz yaylalara göre daha az ziyaret edilmektedir. Ancak elbette ki bu bir dezavantaj değil tam tersine bir avantajdır. Daha sakin ve huzurlu bir alanda oksijen ve doğaya doymak, biraz kendinizi dinlemek istiyorsanız kitabınızı, kahve veya çayınızı alarak bu iki yaylayı ziyaret etmenizi size önerebiliriz.
YEME İÇME:
Trabzon’un meşhur lezzetleri arasında: Kuymak, Laz Böreği, Hamsiköy Sütlacı, Akçaabat Köftesi gelmektedir. Kuymak; Trabzon peyniri, mısır unu ve tereyağ üçlüsünün bir araya getirilip tavada pişirilmesiyle oluşan harika bir yemektir. Trabzon’un meşhur peyniri ve tereyağıyla yapılan bu lezzeti sıcak sıcak yediğinizde tadına doyamayacaksınız.
Laz böreği aslında ilk defa duyanlar için bir börek çeşidi olarak anlaşılsa da tam tersine bir tatlı çeşididir. Yağ, baklava yufkası, nişasta, süt gibi malzemelerin bir araya gelmesiyle yapılan bu tatlı için baklavadan bir nebze daha hafif bir tatlı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle yemek sonrasında hafif bir tatlı yemek istiyorsanız bir ya da iki dilim Laz böreği tatlısı tercih edebilirsiniz.
Hamsiköy sütlacı günümüzde artık çoğu ilde tüketime sunulan bir tatlıdır. Bu kadar meşhur olmadan önce Trabzon’un Hamsiköy ilçesinin sevilen tatlılarından olmuştur. Hamsiköy sütlacının özelliği doğal sütten, kaliteli Karadeniz fındıklarından yapılması ve kısa süreli fırınlanıp servise sunulmasıdır. İçerisinde kesinlikle katkı malzemesi barındırmayan bu lezzeti özellikle Hamsiköy’de denemenizi ve piyasadaki Hamsiköy sütlaçlarından farkını deneyerek görmenizi isteriz.
Akçaabat Köftesi Trabzon’un meşhur yemeklerindendir. Trabzon ekmeğinin köfte ve az sayıda baharat ile yoğurulmasıyla elde edilen bu lezzet Trabzon’da birçok esnaf tarafından yapılmaktadır. Siz de herhangi bir Trabzon esnafında bu lezzeti deneyebilir ve gerçek Akçaabat köftesini deneyimleyebilirsiniz.
Hamsi tava yine Trabzon’un meşhur yemeklerindendir. Hamsi balıklarının ayıklanması sonra bir tavada yağ ile birlikte sıralı bir şekilde dizilmesi ve pişirilmesiyle yapılan bu lezzet yine Trabzon’un meşhur lezzetlerindendir. Tüm bu lezzetlerin tadına Antalya çıkışlı Karadeniz turlarımızda bakabilirsiniz.
GECE HAYATI:
Trabzon gece hayatı oldukça sakin bir yapıdadır. Şehirde geceleri açık kafe, bar, gece kulüpleri gibi mekanların yanı sıra birçok restoranda bulunmaktadır. Ayrıca Trabzon’da geceleri konser, tiyatro gibi birçok etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır. İsterseniz bu etkinliklerden birini tercih edebilirsiniz veya akşam şehir de bir gezintiye çıkabilirsiniz. Yine aynı şekilde sahil boyunda da bir yürüyüş yapabilirsiniz.
HAVA DURUMU:
Trabzon ortalama sıcaklığı 14.8 derecedir. Yazları ılıman bir iklime sahip olan Trabzon’da kış mevsimi ise bol yağışlı ve soğuk geçmektedir. Her mevsim yağış alan Trabzon’un bilindiği üzere yağmurları meşhurdur. Bu nedenle yaz veya kış mevsimi farketmeksizin mutlaka yanınızda bir yağmurluk taşımalısınız. Ayrıca kış aylarında kalın giyinmeli ve yaz mevsiminde ise yanınızda nemli havalar nedeniyle fazla sayıda t-shirt benzeri kıyafet getirmenizi tavsiye ederiz.