Doğu Anadolu Bölgesinin nüfus açısından en büyük şehri olan Van aynı zamanda bölgenin son dönemlerde turizmdeki yükselişine büyük katkı sağlayan şehirlerindendir. Tarihi ve doğal güzellikleri, konumu, kendine has kültür varlıkları ile Van, turizmdeki değerini her geçen gün arttırmaktadır.
Van’da insan yerleşimine ait ilk kanıtlar M.Ö. 7000 yılına tarihlenmektedir. Bu kanıtlar Van’da Kalkolitik çağda insan yerleşimi olduğunu bizlere göstermektedir. Şehir Urartular döneminde Viane ya da Biane olarak anılmıştır. Yüzyıllar geçtikçe bu kelimenin halkın dilinde kısaltılarak Van’a dönüşmesiyle bugün ki halini aldığı hala süregelen bir efsanedir.
Şehrin tarihinde birçok savaş ve istila olmuştur. Dolayısıyla çok sayıda devlet şehirde hüküm sürmüştür. Bu devletlerin başında Urartuların olduğu bir gerçektir. Bu durumunun sebebi olarak ise Urartuların şehirde bırakmış olduğu oldukça fazla sayıdaki kültür varlıklarıdır. Şehrin hangi bölgesine gitseniz mutlaka bir Urartu eseriyle karşılaşmanız mümkündür. Van Kalesi, Çavuştepe Kalesi gibi kaleler bu eserler arasındadır. Urartular dışında ise Hurriler, Mitanniler, Asurlular, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu Van’da hüküm sürmüştür. Şehrin neredeyse her bölgesinde bu devletlere ait kalıntılar, mimari eserler yer almaktadır. Antalya çıkışlı Van turlarımızda 4 gün boyunca bu eserleri sizlerle beraber gezmekteyiz.
Antalya Çıkışlı Van Turu ile Şehrin nüfus yoğunluğu en yüksek olan ilçeleri Van gölü kıyısında yer almaktadır. Van Gölü kıyı şeridi tıpkı Likya yolunda olduğu gibi önemli bir rotadır. Kıyı şeridi çevresinde birçok önemli yerleşim yeri ve tarihi eseri bulunmaktadır. Şehirde gerçekleşen tur programlarının önemli bir kısmı göl çevresinde geçmektedir. Van, Erciş, Muradiye, Akdamar; ayrıca Van’a oldukça yakın olan Bitlis, Süphan Dağı, Ahlat, Adilcevaz, Dünya’nın en büyük krater gölü olan Nemrut Gölü (Bitlis) görülmesi gereken yerler arasındadır.
Sinema tarihimizde önemli bir yeri olan Vizontele filmi de Van’ın Gevaş ilçesinde çekilmiştir. Artos Dağı eteklerinde bulunan Gevaş Van Gölü kıyısında yer almaktadır.
Bu güzelliklerin yanında şehrin gözbebeği olan ve koruma altında bulunan Van Kedileri şehir için oldukça büyük öneme sahiptir. En karakteristik özelliği Mavi ve Kehribar-Yeşil gözlü olmalarıdır ve koruma altında bulunmaktadır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yakınındaki Van Kedisi evi yüzlerce Van kedisine ev sahipliği yapmaktadır. Bu ev turistler tarafından ziyarete açıktır. Her biri oldukça kıymetli olan yüzlerce Van kedisini bir arada görmek eminiz ki sizleri şaşırtacak ve güzel zaman geçirmenizi sağlayacaktır.
Antalya Çıkışlı Van Turu ile Van’ın kendine has Otlu Peyniri, Keledoş, Mumbar Dolması, Büryan, Kurut Aşı, Tandırda Balık lezzetlerinin en azından birkaç tanesini demenizi elbette tavsiye ederiz. Ancak Van’a gitmişken ülkemizde nam salmış Van Kahvaltısı mutlak suretle yapmalısınız. Günümüzde neredeyse her serpme kahvaltıcı Van Kahvaltısını kendisine göre yorumlasa da aslında bu kahvaltı oldukça sade ama bir o kadar lezzetli ve doyurucu çeşitlerden oluşmaktadır. Süt, bal, otlu peynir, tulum peyniri, kaymak, tereyağı gibi yöresel lezzetler ve şehir dışından gelen zeytin, reçel gibi birkaç ürünle sunulan kahvaltıyla güne başlamak gününüzün birkaç kat daha güzel geçmesini sağlayacağından eminiz.
Van GezilecekYerler
Antalya hareketli Van turlarımızda şehri bizimle doyasıya gezeceksiniz. Van’da yaşayan medeniyetleri daha iyi anlamak için görülmesi gereken en önemli mekanların başında Hoşap Kalesi, Van Kalesi ve Çavuştepe Kalesi gelmektedir. 1643 yılında yapılan ve halk tarafından Kartal Yuvası lakabıyla anılan Hoşap Kalesi Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı Mahmudi Beyleri’nden Süleyman Mahmudi tarafından yaptırılmıştır. İran-Türkiye yol güzergahında bulunan kalenin bu bölgeyi kontrol etmek amacıyla yaptırıldığı bilinmektedir.
Van uğramanız gereken ikinci kale ise Çavuştepe Kalesi’dir. Çavuştepe Kalesi düşman saldırılarından korunmak ve bulunduğu alanda hakimiyet kurmak amacıyla Urartular tarafından yapılmıştır. Dönemine göre oldukça modern bir yapıya sahip kaleyi son zamanlarda daha da popülerleştiren ise hayatını adeta bu kaleye ve onu inşa eden Urartulara adayan Mehmet Kuşman’dır. 80 yaşında olmasına rağmen dinamikliği, konukseverliği, anlatımı ve sıcaklığı ile adeta Van halkını yansıtan Mehmet Amca, dünya üzerinde Urartuca bilen sayılı insanlardan biridir. Mehmet Amca’nın asıl ilginç yönü bu dili kendi başına öğrenmiş olmasıdır. Kale civarındaki küçük evinde aynı zamanda hediyelik eşya da satan Mehmet Amca’dan kalenin hikayesini, detaylarını, mimarisini ve o dönemin yaşam biçimini mutlaka dinlemelisiniz.
Van’daki gezilmesi gereken üçüncü kalemiz ise Van Kalesi’dir. Van şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Van kalesi Urartular kralı Sarduri tarafından M.Ö. 825 yılında yaptırılmıştır. Askeri amaçla kullanılan kalede Perslere ait yazılarda bulunmaktadır. Kale ve çevresinde görülmesi gereken mekanlar arasında Sarduri ve Menua Kaya Mezarları, Analı-Kız Tapınağı, Bin Merdivenler, duvarlara oyulmuş yazıtlar bulunmaktadır.
Bu tarihi kalelerin ardından şehrin sembolü olmuş Van Kedilerini görmek üzere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi içerisinde bulunan Van Kedi Evi’ne uğramanızı öneririz. Mavi ve Yeşil-Kehribar renkli gözleri ve bembeyaz tüyleri ile Van Kedisi her zaman özel bir kedi türü olmuştur. Van halkı tarafından “Pişik” olarak çağrılan kedilerin kış aylarını evlerde, yaz aylarını ise dağlarda geçirdiği efsanesi hala anlatılmaktadır. Burada koruma altında olan Van Kedilerini rahatça görebilir ve fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Van’ın turistik olarak öneminin artmasına fazlasıyla katkısı olan Vizontele filmi ve sahnelerin çekildiği Artos Dağı eteklerinde bulunan Gevaş’a da yarım gününüzü ayırarak ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Gevaş’a gidilmek üzere yola çıkıldığında ise Vizontele filminden repliklerin yolda defalarca söyleneceğinden kesinlikle eminiz.
Artık birçoğumuzun bildiği hikayesiyle hepimizi hüzünlendiren Akdamar Kilisesi için yine yarım gün ayırmanız gerekir. Ermeni bir Baş keşişin kızı Tamara’ya olan aşkından her gece Akdamar Adası’na yüzen bir genç vardır. Genç her gece Tamara’nın adadan feneri yakmasını beklemekte ve fener yanınca adaya doğru yüzmektedir. Baş keşiş bu ilişkiyi fark eder ve karşı gelir. Ancak kızı Tamara ile gencin buluşmasına engel olamaz. Bu nedenle gence bir oyun oynamaya karar verir. Fırtınalı bir gecede Baş keşiş feneri yakar. Fırtınalı hava ile deniz birleşince kaçınılmaz son gerçekleşir ve genç boğularak can verir. Efsaneye göre gencin boğulmadan önce son sözü Ah! Tamara olmuştur. Ve isim zamanla Akdamar olarak değişmiştir. Vaspurakan Kralı 1.Gagik tarafından Keşiş Manuel’e yaptırılan Kilise zaman içerisinde genişletilmiş ve çeşitli eklemeler yapılmıştır. Kilise merkezi kubbeli ve yonca planlı bir yapıya sahiptir. Ada ve Kiliseye geçiş için kıyıdan tekneler hareket etmektedir.
Bu ziyaret noktalarının yanı sıra zamanınız olursa Van’a oldukça yakın olan Bitlis’teki tarihi ve turistik yerleri de görmenizi öneririz. Adilcevaz, Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Nemrut Krater Gölü Bitlis’te görmeniz gereken önemli yerlerdendir.
Antalya Çıkışlı Van Turuna ulaşmak için Antalya Çıkışlı Turlar sayfamıza gözatabilirsiniz!
Van Yeme İçme
Van’da yeme içme denilince akla gelen ilk ve en meşhur şey elbette ki Van kahvaltısıdır. Van kahvaltısı bilinenin aksine çok fazla çeşit içermez. Kahvaltının özelliği ise ağırlıklı olarak yörenin doğal ürünlerinden üretilmesidir. Bal, kaymak, tulum peyniri, otlu peynir, süt gibi bölgede üretilen ürünlerin yanında bölge dışından gelen zeytin, reçel gibi ürünlerde kahvaltıda mevcuttur. Özellikle Van Gölü kıyısında Süphan Dağı manzarasıyla birlikte bu kahvaltıyı sunan mekanlar mevcuttur. Bu mekanlardan birinde Van Kahvaltısını mutlaka yapmalısınız.
Van kahvaltısı sonrası ise Keledoş, Mumbar dolması, yörenin hayvanlarından yapılan Büryan denenmesi tavsiye edilen lezzetlerdendir. Bunun yanı sıra meşhur Van Otlu Peyniri gerek tadılması gerekse de dönüş yolunda evinize ya da sevdiklerinize getirmeniz için oldukça lezzetli bir üründür.
Van'da Gece Hayatı
Van doğu illerinin çoğunda olduğu gibi sakin bir gece hayatına sahiptir. Bölgenin yoğun nüfusu nedeniyle diğer illere göre biraz daha hareketli bir gece hayatına sahip olsa da yine sakin olarak nitelendirilebilir. Van’da Antalya ve İstanbul gibi şehirlerimizde yer alan popüler eğlence merkezlerinin şubeleri de bulunmaktadır. Daha çok Türkü Bar ve yemekli eğlence mekanlarının bulunduğu şehirde bölgenin sanatçılarını dinleyebilirsiniz. Ayrıca Doğu illerinde hayli yaygın olan ocakbaşı kültürünü bir de Van’da deneyimlemenizi tavsiye ederiz.
Van Hava Durumu
Van’ın ortalama sene içerisindeki sıcaklığı 9 derecedir. Yani Antalya Çıkışlı Van Turun’da yazın dahi yanınızda bir polar, hırka veya ince mont taşımalısınız. Bunun dışında kış mevsiminde Van’ı ziyaret edecekseniz kalın giymenizi ve yanınızda içlik getirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü Van’da Ocak aynı sıcaklık ortalaması -3.5 derecedir. Özellik Çavuştepe Kalesi, Hoşap Kalesi ve Van Kalesi gibi yüksek alanlarda rüzgârın sizi oldukça etkileyeceğini göz önüne alarak kalın giyinmenizi önemle tavsiye ederiz.