Sevgili misafirlerimiz;
İlk defa yurtdışında çıkıyor olabilirsiniz ya da bir çok kez çıkmış ancak bu sefer ilk defa göreceğiniz bir ülkeye seyahat ediyor olabilirsiniz. Yola çıkmadan önce gideceğiniz ülke hakkında biraz araştırma yapıp bilgi edineceğinizden şüphemiz yok. Ama araştırmanız gereken çok şey varken sizlere biraz yardımcı olmak işinizi kolaylaştıracaktır. Bu yazımızda dünyanın neredeyse çoğu ülkesinde bulunan bir uygulama olan bahşiş kültürüne değinmek istiyoruz.
Kökeninin Amerika olduğu düşünülse de, bahşiş aslında 17. yüzyılda İngiltere ortaya çıktığı düşünülmektedir. O dönemde Meyhanelere gelen müşterilerin girişte bulunan kutuya attıkları meblağ onların daha iyi bir hizmet almalarına olanak sağlıyordu. Daha sonra bir aristokrat geleneğine dönüşen uygulama günümüzde neredeyse tüm dünyada kullanılmaktadır. Ancak yıllar içerisinde şekil değiştirmiş ve hizmetin sonunda verilmeye başlanmıştır. Kimi ülkelerde sizin takdirinize bağlı olsa da bir çok ülkede neredeyse zorunlu gibidir. Mesela Amerika’da çoğu restoranda masanıza gelen hesap dökümünde bahşiş ayrıca belirtilir ve ödemeniz gerekir. İtalya’da ise coperto adı altında alınan bahşişin oranı restoranların menülerinde belirtilir ve restorandan aldığınız yiyeceği dışarıda yiyecekseniz ödemek zorunda kalmadığınız gibi, bir masada hizmet alıyorsanız mutlaka ödemeniz gerekmektedir.
Ülkemizde bahşiş bizlere kalmış bir konudur ve zorunlu değildir. Aldığımız hizmetten memnun kalırsak bizlerde bahşiş veririz ancak hiçbir yerde kesinlikle zorunlu değildir. Avrupa ülkelerinde de bahşiş zorunlu olmasa da yaygın bir uygulamadır ve çoğu ülkede vermemek kabalıktır. Masanıza gelen hesapta bahşiş konusunda bir detay olmasa bile bırakmanız gerekir. Ve bizim ülkemizin aksine bu bir memnuniyet ölçütü değildir. Yani hizmet aldığınız garsondan veya yediğiniz yemekten memnun kalmasanız bile bahşiş bırakmanız gerekir.
Bahşiş kuralları ve uygulamaları ülkelere göre değişkenlik gösterse de mesela Japonya’da bahşiş vermek kaba bir şey olarak görülmektedir. Japon kültürünün kökenlerinde her ne işle meşgul oluyorsanız bunu en iyi şekilde yapmanız gerekir. Hala geleneklerine bağlı olan Japonlar bu sebeple bahşiş kabul etmemektedirler.
Sizler için en iyisi gideceğiniz ülkenin bu konudaki tutumunu önceden araştırıp bilgi sahibi olmaktır. Bu konuda herhangi özel bir uygulaması olmayan ülkelerde ise genellikle hesabın %10’u kadar bahşiş bırakmak yeterli olacaktır. Ancak bir tur eşliğinde yurtdışında bulunacaksanız tecrübeli rehberler sizleri bu konuda aydınlatacaklardır.